Wielerclub Sportvrienden Eeklo zet ook in 2024 verder in op de jeugd

Gepubliceerd op 1 januari 2024 om 21:31

Bij de nieuwjaarsreceptie van vorig jaar stipten we nog aan dat de sterk gestegen kosten en startgelden en de steeds hogere eisen die aan organisatoren worden gesteld, ons niet meer toelaten om grote wielerwedstrijden met ronkende namen te organiseren. Maar we lieten toen ook noteren dat we van de nood een deugd hebben gemaakt en we nu de klemtoon wilden leggen op de jeugd en op het geven van kansen aan iedereen. En dat bleek de juiste keuze. Elk van de evenementen die Wielerclub Sportvrienden vzw organiseerde leverde mooi spektakel op en bovendien waren de reacties van rennertjes, ouders en toeschouwers van die aard dat we dit jaar zeker weer op de ingeslagen weg verdergaan.

Dit betekent echter niet dat we een gevestigde waarde als de Jaarmarktkoersen laten vallen. Integendeel: ook dit jaar organiseren we op donderdag 30 mei opnieuw de ‘Grote Prijs Immo Yves’ met een criterium voor dames – ook dit jaar met start om 17.00 uur – en een criterium voor heren (elite zonder contract en beloften) – start om 19.00 uur. Stationsstraat, Markt, Boelare en Blommekens zijn opnieuw de plaats van het gebeuren.

 

De eerste wedstrijden van dit jaar zijn echter gepland op zondag 28 april en dat zijn de Jeugdkoersen voor nieuwelingen en juniores dames en heren, die we na de succesvolle eerste editie van vorig jaar graag herhalen, maar nu wat vroeger op het seizoen. In de voormiddag werken de meisjes hun wedstrijd af (nieuwelingen 40 km, juniores 60 km) en in de namiddag zijn de jongens aan de beurt (nieuwelingen 60 km, juniores 80 km). Net als vorig jaar vindt deze ‘Grote Prijs Christiaens’ weer plaats op het industrieterrein, met start en aankomst in de Industrielaan. En wie de wedstrijden vorig jaar heeft gezien, weet dat ze heel spektakelrijk kunnen zijn en dus hopen de Sportvrienden dat de Eeklonaars – en bij uitbreiding de Meetjeslandse wielerliefhebbers – die dag in groten getale afzakken naar het industrieterrein.

Waar de Sportvrienden en heel wat stadsgenoten ook al enkele jaren veel plezier aan beleven is de Loopfietswedstrijd die we dit jaar, met Torenhof als evenementensponsor, organiseren op de Dag van de Stad. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Op zondag 22 september zullen alle kinderen van de kleuterscholen in Eeklo en omgeving zich kunnen uitleven op hun loopfiets op een leuk parcours in de verkeersvrije Stationsstraat. Voor velen een aangenaam tijdverdrijf, voor sommigen al een eerste stap richting wielercompetitie 😊. En zoals vorige jaren voorzien we daar weer voor elke deelnemer een goodiebag en een heuse medaille.

 

Ten slotte organiseren we, voor het derde jaar op rij, nu op zondag 20 oktober, onze Jeugdcross ‘Grote Prijs Torenhof’. En, niet zonder enige trots, kunnen we aankondigen dat het succes van de vorige edities, ertoe heeft geleid dat we dit jaar, naast de (jongens- en meisjes-)wedstrijden voor miniemen en aspiranten (8 tot en met 14 jaar), nu ook wedstrijden voor nieuwelingen en juniores (15 tot en met 18 jaar) opzetten. Bovendien is het zo dat de wedstrijden voor aspiranten, net als vorig jaar, weer het provinciaal kampioenschap voor die leeftijdscategorie zijn. We verwachten dit jaar dan ook een nog grotere belangstelling voor dit evenement vanwege ouders en het ruimere Eeklose publiek, want - laten we wel wezen – een provinciaal kampioenschap is altijd een extra pigment in een wedstrijd. Daarenboven kunnen we, met de introductie van de wedstrijden voor nieuwelingen en juniores, kennismaken met de veldritnamen van de nabije toekomst. De Jeugdcrossen gaan opnieuw door op het sportterrein achter de sporthal waar stilaan een heus crossterrein begint te groeien. En van die opportuniteit maken we gebruik om de jongeren van Eeklo opnieuw de kans te geven om zich even crosser te wanen: op donderdag 17 en vrijdag 18 oktober plannen we  een initiatie cross voor scholen en op zaterdag 19 oktober kunnen alle geïnteresseerde jongeren al even het parcours, dat 1500 meter lang is, gaan verkennen. Later meer daarover.

Alles samen dus, verspreid over het jaar, vier initiatieven die Wielerclub Sportvrienden vzw in 2024 zal nemen:

  • 28 april: Jeugdkoers voor nieuwelingen en juniores, dames en heren
  • 30 mei: Jaarmarktkoersen dames en heren (elite zonder contract en beloften)
  • 22 september: Loopfietswedstrijd voor kleuters
  • 20 oktober: Cross voor miniemen en aspiranten, nieuwelingen en juniores, jongens en meisjes (provinciaal kampioenschap aspiranten).

De club kan daarvoor alvast rekenen op de financiële en logistieke steun van Stad Eeklo en op de steun van tal van sponsors. De club houdt er dan ook aan de Stad en haar talrijke sponsors daarvoor te danken. Een groot woord van dank tegelijk voor de vaste medewerkers van de club en de talrijke occasionele medewerkers.

Ten slotte willen we ook nog meegeven dat Wielerclub Sportvrienden vzw dit jaar extra aandacht zal besteden aan de verdere professionalisering van haar werking. Daarvoor gaan we onder meer aan de slag met een aantal interne werkgroepen die instaan voor de verdieping van bepaalde aspecten van de werking (parcours, communicatie, financiering, ..) en met vorming voor bestuurders en medewerkers. En bij verdere professionalisering hoort natuurlijk ook vernieuwing, vernieuwing van ideeën en van leden, zowel op bestuursniveau als in de werkgroepen en in de terreinwerking. Daarvoor gaan de Sportvrienden gericht prospecteren, maar iedereen die zich geroepen voelt, kan hiervoor ook contact opnemen met de secretaris van de vzw, Marc Van De Werf op het adres marc.van.de.werf@telenet.be

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb