Koude en wind zorgen voor zeer selectieve wedstrijden en sterke winnaars van de Eeklose Jeugdkoersen 2024

Gepubliceerd op 6 mei 2024 om 13:55

Wielerclub Sportvrienden vzw organiseerde op zondag 28 april pas voor de tweede keer wielerwedstrijden voor nieuwelingen en juniores jongens en meisjes, en dat was meteen op een gewijzigd parcours. Vanwege werken nabij het industrieterrein, werd gekozen voor een open omloop van 7,25 km met start in de Vrombautstraat ter hoogte van Richtpunt (het vroegere PTI) om dan, via de Peperstraat, Bus en Ketsebroeken, terug te keren naar de Vrombautstraat waar de aankomstlijn was getrokken. Verspreid over de omloop stonden seingevers en politieagenten opgesteld om de veiligheid te garanderen en omwille van de koude en de wind die ze de hele dag moesten trotseren is een woordje van appreciatie en dank hier meer dan ooit op zijn plaats.

Want ja, met temperaturen van rond de 10 graden en een striemende zuidwestenwind waren de koersomstandigheden bijzonder moeilijk. In elk van de vier wedstrijden waren er na nauwelijks één ronde al ontsnappingen en gelosten, en dat ging elke ronde door, tot er bij de aankomst maar een select aantal renners overbleef. Zo bereikten bij de meisjes nieuwelingen slechts 4 rensters de aankomstlijn; de anderen waren voortijdig uit koers genomen vanwege een te grote achterstand op de koplopers. Een kort verslag van elk van de wedstrijden kan dit verder illustreren. 

 

Meisjes nieuwelingen 

Om 10.15 uur gingen 32 deelneemsters van start, waaronder heel wat streekrensters en ook 6 Poolse nieuwelingen. 

Helaas moesten we al in de eerste ronde een val noteren, gelukkig zonder veel erg maar toch de oorzaak van de opgave van Alix Bekaert. In de tweede ronde ontstond al de ontsnapping die tot het einde van de wedstrijd zou standhouden. Die ontsnapping bestond uit 3 Poolse rensters en Anna Meeusen uit Knesselare. Een van de Poolse rensters probeerde in ronde 3 nog van de andere drie weg te rijden, maar in de vijfde ronde werd ze weer ingelopen. Op dat moment was er in de achtervolging al lang geen sprake meer van een achtervolgend peloton, maar van meerdere kleinere groepjes, waarvan er bij elke doortocht een of meer rensters mochten afstappen. En op die manier hielden we aan de aankomst maar 4 rensters meer over, waarbij Maria Okrucinska zich veruit de sterkste toonde. Na haar ontsnapping in ronde 3 ging ze er, na eerdere ontsnappingspogingen van haar landgenoten, in de laatste ronde opnieuw vandoor om afgescheiden de wedstrijd te winnen voor Anna Meeusen die de sprint won van de andere twee Poolse rensters. 

 

Meisjes juniores 

Op de middag gingen 54 meisjes juniores van start. Wat vooral opviel op de deelnemerslijst was enerzijds het beperkte aantal streekrensters en anderzijds het grote aantal buitenlandse rensters: 6 Australische en 6 Canadese meisjes, 5 Amerikaanse, 3 Israëlische, 2 Duitse en ook 1 Franse en 1 Argentijnse. En die zouden ook hun stempel drukken op de wedstrijd. 

De eerste drie ronden kregen we de doortocht van een gesloten peloton, maar dat werd ronde na ronde kleiner en vanaf de 2de ronde werden ook rensters met te grote achterstand uit de wedstrijd genomen. Bij de vierde doortocht hadden een Australische en een Amerikaanse 12 seconden voorsprong op een peloton van 20 rensters, maar bij de volgende doortocht hadden 4 andere buitenlandse rensters dat duo al vervoegd. Een groepje dat het – herleid tot 5 – zou uitzingen tot het einde van de wedstrijd. Van een peloton was er dan al geen sprake meer, ook hier ging het over meerdere kleine groepjes. 

Na 58 km wedstrijd werd dus voor de overwinning gesprint met een groepje van 5, en daarin toonde de Australische Anna Dubier zich de snelste voor de Duitse Judith Rottmann en de Amerikaanse Alyssa Sarkisov. Helaas eindigde de wedstrijd op een anticlimax met de val van de winnares als gevolg van een plotse rukwind. Ze moest na plaatselijke verzorging worden doorgevoerd naar het ziekenhuis, maar dat mocht ze de dag daarop gelukkig alweer verlaten. 

 

Jongens nieuwelingen 

Om 14.15 uur ging 54 jongens nieuwelingen van start, en hier – in tegenstelling tot de vorige wedstrijd – enkel Belgische deelnemers, waaronder Eeklonaar Brent Lippens en enkele andere streekrenners. 

De wedstrijd van de nieuwelingen bleef drie ronden lang gesloten, wat niet wegneemt dat er iedere ronde toch enkele gelosten te noteren vielen en er bij de 3de doortocht al 5 renners uit koers werden genomen. In de vierde ronde dan toch een ontsnapping  met 4 renners die het tot de zesde ronde uithielden voor een gesloten maar wel sterk gekrompen peloton. Bij de 7de doortocht 1 koploper met Matthias Bogaert uit Herzele, die 20 seconden voorsprong had op een 5-tal en 1’30 en meer op een versplinterd peloton. Het zou meteen de beslissende ontsnapping zijn want bij aankomst een ronde verder had Bogaert tenslotte anderhalve minuut voorsprong op Cédric Lambert uit Paal, die nog net uit de greep van het peloton kon blijven, waar Jules Vydt uit Belsele de sprint won. 

 

Jongens juniores 

De laatste wedstrijd van de dag was die van de jongens juniores waarvoor 37 deelnemers aan de start stonden, een stuk minder dan aanvankelijk ingeschreven. Afgeschrikt door het hondenweer? 

Hoe het ook zij, de jongens die wel aan de start stonden waren niet van plan om er een gezapig tempo op na te houden en er een rustige wedstrijd van te maken want al bij de eerste doortocht kregen we 9 koplopers, kort daarop gevolgd door een groep van 15 en wat verder het peloton. 

Diezelfde 9 renners zouden het bijna de hele wedstrijd door uithouden aan de kop van de wedstrijd, maar ze maakten er wel een harde wedstrijd van. Bij de derde doortocht hadden ze al een voorsprong van 1’10 op 14 renners, terwijl de andere deelnemers dan al uit wedstrijd waren genomen. En die voorsprong zou de volgende ronden alleen maar toenemen.  

Nog enkele wedstrijdfeiten: in de vierde ronde noteerden we een val zonder veel erg, in de 5de ronde rukte een drietal zich los uit het achtervolgende peloton en bij de 7de doortocht mochten alle renners achter het leidende 9-tal sprinten voor hun plaats in de wedstrijd want ze werden op dat moment uit koers genomen. 

Bij de 8ste doortocht bleven er van de 9 renners nog in wedstrijd maar 8 meer over en daar probeerde een duo uit te ontsnappen. Bij de 9de doortocht hadden we met Dries Van Meenen nog slechts één koploper, op 20’’ gevolgd door de andere 7. En die koppositie zou Eeklose Dries niet meer uit handen geven. Bij aankomst had hij een voorsprong van 15 seconden op de Canadees Albert Taylor en 20’’ op de Brit Nick Makin, die de sprint van het peloton won. 

 

Conclusie van de dag: We hebben in Eeklo, op een zeer selectief parcours (mede door de weersomstandigheden) vier bijzonder attractieve wedstrijden gezien met stuk voor stuk verdiende winnaars/winnaressen. En dat alles voor de ogen van een talrijk opgekomen publiek en dank zij de steun van de structurele en evenementensponsors, de Stad Eeklo, Richtpunt (het vroegere PTI) en de vele vrijwilligers, waarvoor nogmaals dank.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb